Critical Swim Speed Test

Deze week stond de CSS-Test (Critical Swim Speed Test) op het trainingsprogramma.

Dit is een test om voor het zwemmen je anaërobe drempel te bepalen. Met behulp van de uitslag van deze test bepaal je je zwemtempo’s verdeeld over vijf zones. Deze zones zijn een handige richtlijn om te gebruiken tijdens de zwemtrainingen.

Hoe dan?

De test is eigenlijk heel simpel uit te voeren. Zwem twee keer zo snel als je kunt. Eerst 400 meter borstcrawl. Daarna even rusten, een minuut of tien, om vervolgens 50 meter te zwemmen. De tijden die hier uitkomen vul je in een tabelletje in en voilá je hebt je zones bepaald. Simpel toch? Met behulp van een formule geeft het eigenlijk de verhouding aan tussen je sprintsnelheid en je duursnelheid.

Goed, deze test hebben we dus gedaan deze week. Afgezien van twee slechte keerpunten tijdens de 400 meter ging het heel goed, ik kon aardig goed technisch blijven zwemmen. Meestal als ik snel wil, ga ik niet snel en verzuur ik toch volledig. Deze keer viel dat dus heel erg mee! Eigenlijk ben ik daarom best tevreden over mijn gezwommen tijden.

De krachttraining van de avond ervoor zal vast een beetje invloed gehad hebben, maar belemmerde me gelukkig niet echt. We hadden namelijk daarbij een leuke nieuwe oefening met een stang waar je je aan mocht optrekken. Inmiddels begint de spierpijn dan ook te komen, lekkerrr…

Hieronder de uitslag van mijn test:

CSS-Test 25-11-2016
CSS-Test 25-11-2016

Meer info over de CSS-test:

http://triathlonbond.nl/Portals/0/Downloads/Lang%205.pdf

http://www.toptriathlon.nl/wp-content/uploads/2014/05/Trainingszones-zoals-zij-gebruikt-worden-binnen-de-NTB.pdf

http://home.trainingpeaks.com/blog/article/how-to-use-critical-swim-speed-training

http://www.topendsports.com/testing/tests/critical-swim-speed.htm

Geef een reactie