Voorwaarts!

Afgelopen vrijdag ben ik afgereisd naar Ede voor een bezoek naar een (top)sportarts. Het was wel tijd voor een second opinion. Na ruim 5 maanden op advies rust te hebben genomen wil ik toch echt wel weer graag vooruit, letterlijk. Op aanraden van één van de Impala trainers werd mij dit adres aangeraden, zo geschiedde.

Wall of fame

Met niet al te hoge verwachtingen ben ik vrijdagochtend in de auto gestapt om af te reizen naar ziekenhuis Gelderse Vallei, hier zijn een viertal sportartsen gevestigd die een best wel indrukwekkend CV hebben. Veel van de Nederlandse topsporters worden hier begeleid of geholpen. Wanneer je aankomt bij deze afdeling zie je dit ook meteen, de hele muur hangt vol met foto’s van profsporters met daarop een persoonlijk bedankje voor alle geboden hulp. Best inspirerend moet ik zeggen.

Eenmaal in de wachtkamer word ik al snel opgehaald en mag ik mijn verhaal doen. Gelukkig heeft de arts de MRI- en Röntgenscans al uitvoerig bestudeerd en geeft hij me de nodige informatie.

Wat blijkt? Ik heb eigenlijk hele slanke voeten, te slank. Er is namelijk erg weinig voetbed onder mijn voeten. Er zit zeg maar geen vet onder mijn voeten. Dit zorgt ervoor dat ik van nature heel weinig demping heb in mijn voeten, hierdoor ben ik erg blessuregevoelig. Het specifieke botje lijkt inmiddels gelukkig wel weer aardig rustig, ook al zit er nog wel wat pijn. Goed, de oorzaak is dus enigszins duidelijk. En nu?

Om te kunnen blijven hardlopen zal ik een oplossing moeten vinden voor het gebrek aan demping in mijn eigen voet. Ander schoeisel dus, aangeraden werd Hoka One. Bij dit merk loop je op wolkjes als het ware. Persoonlijk vind ik het niet de mooiste schoenen, maar goed als het helpt wil ik die ijdelheid wel een beetje opzij zetten. En ja, ik heb net nieuwe hardloopschoenen aangeschaft. Niet handig dus. Deel 1 van de oplossing is in elk geval binnen, kassa!

Naast het schoeisel kan ik nog op een bepaalde manier mijn voet intapen met medical tape om het gevoelige gebied te ontzien, check! Deel 2 van de oplossing in de pocket.

Om de belastbaarheid in de voet te vergroten zal ik oefeningen moeten doen om mijn voetspieren sterker te krijgen, nog meer oefeningen dus! Handdoek oprollen met de tenen en dergelijke. Dat was deel 3, next!

Mijn looptechniek zal moeten veranderen, waar ik van nature nog de neiging heb om voorvoetlanding toe te passen kan ik beter overgaan op middenvoetlanding. De druk op de voorvoet wordt dan logischerwijs veel minder groot, wat de kans op blessures zal verminderen. Het loopt wellicht wat luidruchtiger dan op de voorvoet, maar lopen zal ik!

Het lopen lijkt dus weer te mogen beginnen nu, eindelijk! Het is echter wel zaak om heel voorzichtig weer op te bouwen. Starten met een beginners schema. Relatief veel wandelen ten opzichte van het hardlopen. Ik zal de nodige maanden nodig hebben om weer continu 5 kilometer hard te kunnen lopen zonder pijnklachten en verergering.

Hoe zit dat dan met de wedstrijden dit jaar? Zeker tot de zomervakantie zal ik niet op wedstrijdniveau hardlopen. Triatlons zijn nog even uit den boze, en zeker voorlopig niet langere afstanden dan de sprint triatlons of 1/8e. Ik ga daarom eens onderzoeken of er funklasse tijdritten zijn te rijden in Nederland, het lijkt mij een leuke alternatieve wedstrijdprikkel.

Al met al een boel verschillende adviezen die samen moeten zorgen voor vooruitgang, waar mijn grenzen qua hardlopen zullen liggen is nog afwachten. De tijd zal het leren. Die hele triatlon die ik ooit best eens zou willen proberen moet in elk geval nog wel wat jaartjes wachten.

Zwaaien, toeteren, bellen jullie even als jullie me binnenkort weer eens voorbij zien huppelen op straat?

 

6 opmerkingen over “Voorwaarts!”

  1. Hallo Stefan! Mooi dat er in ieder geval een oplossing lijkt te komen. Hoka’s zijn inderdaad bijzonder vorm gegeven schoenen. Ik heb er nu twee paar, de Clifton 2 en de Clayton. Bevallen mij erg goed. En als je vooruit kijkt tijdens het lopen dan zie je ze toch niet 😉
    Succes met herstellen!

    1. Hey Jeroen, de Hoka Clifton serie werd mij ook aangeraden. Ik heb ze echter online nog niet kunnen vinden. Sowieso zijn er maar weinig winkels die het merk verkopen volgens mij.

      Ik kan altijd nog met oogkleppen op gaan lopen. Zie ik ook niks

Geef een reactie