11-stedentocht

4:00 am, Klingelingeling!!! De wekker gaat… Pfff… Waar zijn we aan begonnen denken we allebei, dit is toch geen normaal tijdstip om de fietskleren aan te trekken voor een tochtje door heel Friesland? Nou, wel dus! Samen met zo’n 15.000 andere fietsgekken gaan we vandaag voor een afstand van ruim 230 kilometer op ons zadel zitten voor een mooie rondleiding langs alle elf steden die Friesland rijk is.

Afgelopen maandag stond voor Karin en mijzelf een mooie uitdaging op het programma, voor ons zou het de langste fietstocht zijn die we tot nu toe hebben gedaan. Stiekem vonden we dat toch wel een klein beetje spannend. We waren vooral bang voor de nodige zadelpijn. Ook het weer was wel wat onzeker, gelukkig werden de voorspellingen de dagen voorafgaand aan de tocht steeds beter. Het zou uiteindelijk droog blijven, maar wel met de nodige wind. Nou, als dat het enige is dan mogen we in onze handen knijpen!

En zo gingen we op pad naar de startplaats(stad) Bolsward. Gelukkig hebben we familie wonen in deze stad, waardoor we in elk geval verzekerd waren van een parkeerplaatsje nabij de start. Rond 6 uur zaten we op onze fiets om ons met een lading sportvoeding en de beruchte stempelkaart te begeven naar start.

Wat meteen opvalt is de ontspannen sfeer en de gemoedelijkheid bij deze tocht, iedereen heeft het naar zijn zin en kijkt uit naar deze mooie tocht. Niemand heeft haast.

De eerste kilometers gaan echt super gemakkelijk, ook wel logisch met die stevige wind in de rug. Tot aan Leeuwarden betekend dit fietsen op het gemak. Onderweg komen we nog een clubgenootje tegen die een lekkere gemiddelde snelheid wil behalen. We fietsen een stukje samen en daarna gaat hij zijn eigen weg.

Na Leeuwarden wordt het een iets ander verhaal, de komende 100 km zullen in het teken staan van voornamelijk wind tegen (tot aan Stavoren). Je ziet dan ook menig renner aardig stoempen op de pedalen om soms de wind te trotseren. Er worden pogingen gedaan om waaiertjes te vormen en mensen proberen elkaar af en toe te helpen. Zo nu en dan is er ruimte voor een gesprekje met een onbekende fietser (gelukkig deelt iedereen dezelfde hobby dus een onderwerp is altijd snel gevonden!).

Na Stavoren wordt het weer easy going, wind mee voor de laatste 30 km tot aan de finish in Bolsward!

Ik moet zeggen dat de tocht mij heel erg mee is gevallen, waar ik vooral bang was voor zadelpijn viel dat eigenlijk heel erg mee gelukkig. Spierpijn en andere pijntjes zijn ook uitgebleven, al met al dus een hele leuke tocht! Mooi weer, goed gezelschap en een leuke route. En een douche en eten bij de familie in Bolsward. Wat wil je nog meer?

Strava: https://www.strava.com/activities/1022459063/

Geef een reactie